Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Και αντίστροφα το ρολόι (της Αποκάλυψης) μετράει

Και όταν οι δείκτες δείξουν μεσάνυχτα ο ήλιος θα γίνει μαύρος και το φεγγάρι κόκκινο σαν αίμα, τα αστέρια θα πέσουν απ’ τον ουρανό και άγριοι άνεμοι θα φυσούν, μεγάλος σεισμός θα ταράξει τη γη και χαλάζι θα πέφτει στους ανθρώπους. Κάθε άνθρωπος της γης στις σπηλιές θα κρυφτεί και τότε θα νιώσει την οργή του Αρνιού. Κάπως έτσι περιγράφει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης τη Δευτέρα Παρουσία και τον ερχομό του Χριστού πίσω στη γη, στο βιβλίο της Αποκάλυψης. Βέβαια στο βιβλίο της Καινής Διαθήκης δεν γίνεται πουθενά λόγος για κάποιο ρολόι που μετρά αντίστροφα για το τέλος του κόσμου. Αυτό είναι δημιούργημα του σύγχρονου κόσμου και του ανθρώπου που προσπαθεί να ελέγξει τα πάντα.  
Μήπως σε μπέρδεψα; Ας το πάρουμε από την αρχή το πράμα. Ήταν το έτος του 1945 όταν μια ομάδα από ερευνητές, που αποκαλούνταν Επιστήμονες Ατομικής ενέργειας του Σικάγο, ξύπνησε ένα πρωινό και με αφορμή την ατομική βόμβα στο Χιροσίμα και το Ναγκασάκι τον Αύγουστο του ίδιου έτους, τέλη του Β Παγκοσμίου Πολέμου, και τις τρομακτικές συνέπειες που είχε τόσο έλλογα και άλογα όντα όσο και στην ίδια τη πλάση, είπαν να αναλάβουν δράση και να βάλουν τέλος στα πυρηνικά όπλα και τους πολέμους. 
Έτσι γεννήθηκε ένα περιοδικό με τίτλο Bulletin of the Atomic Scientists με στόχο την ενημέρωση για την πυρηνική ενέργεια και τις εξελίξεις στον επιστημονικό κόσμο. Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι τα ίδια άτομα που ανέλαβαν αυτή τη δράση συμμετείχαν στο Σχέδιο Μανχάταν στο οποίο δημιουργήθηκαν και τα πρώτα πυρηνικά όπλα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν αργότερα στις ιαπωνικές πόλεις. Ανάμεσα στα μέλη αυτής της ομάδας φιγουράρουν 18 νομπελίστες μεταξύ των οποίων και οι Άλμπερτ Αϊνστάιν και ο Μπέρτραντ Ράσελ.
Δύο χρόνια αργότερα, το 1947, οι Bulletin of the Atomic Scientists δημιουργούν ένα ρολόι που αποτυπώνει το πόσο κοντά είναι η ανθρωπότητα στη καταστροφή υπό την απειλή πυρηνικού πολέμου ενώ από το 2007 προστέθηκαν οι κλιματικές αλλαγές και οι τρομοκρατικές επιθέσεις. Το ρολόι βρίσκεται κρεμασμένο στο γραφείο της ομάδας Bulletin στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και δύο φορές τον χρόνο μετρά την πιθανότητα ο κόσμος μας να έρθει στο τέλος του. Σύμφωνα με το ρολόι ο πλανήτης μας βρίσκεται τώρα που με διαβάζετε στο παρά τρία πριν έρθει η Αποκάλυψη. Η ανθρωπότητα όμως έχει ξαναβρεθεί τόσο κοντά στο χαμό και άλλες φορές στο παρελθόν. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις που βρεθήκαμε στο παρά τρία ήταν το 1949 όταν οι Σοβιετικοί δοκίμασαν τη πρώτη τους ατομική βόμβα, το 1984 όταν οι σχέσεις Η.Π.Α και Σοβιετικών βρίσκονται σε τεντωμένο σκοινί  και στη μέση βρισκόταν ο πόλεμος των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν και το 2015 όταν και εκλέχθηκε δις ο ΣΥΡΙΖΑ (αστειάκι). Το 1953 όμως όταν και Αμερικάνοι και Σοβιετικοί δοκιμάζαν νέα πυρηνικά όπλα, όμοια με τη σημερινή βόμβα υδρογόνου, που λέει ότι ετοιμάζει ο Κιμ Γιονγκ Ουν και η Βόρεια Κορέα, με διαφορά εννέα μηνών ο ένας από τον άλλον, τότε το ρολόι φτάνει δύο λεπτά πριν τα μεσάνυχτα στη πιο κοντινή ένδειξη που έχει δείξει ποτέ.
Θαυματουργό αυτό το ρολόι ε; Ταυροκούραδα (που λένε και οι Άγγλοι). Μην σε ξεγελά. Δεν πρόκειται για κανένα πραγματικό ρολόι, καλή ώρα όπως αυτά που έχουμε στους τείχους καρφωμένα, και δεν διαθέτει κάποιο έξυπνο λογισμικό που προβλέπει το μέλλον ή κάποιο μυστικό αλγόριθμο που του δίνει τη δυνατότητα να συμβαδίζει με τις περιβαλλοντικές αλλαγές. 
Πρόκειται απλώς για μια προσομοίωση ρολογιού που δύο φορές τον χρόνο οι παραπάνω επιστήμονες μαζεύονται και ύστερα από σύσκεψη ωρών και ατελείωτων καφέδων αποφασίζουν αν θα αλλάξουν τους δείκτες του ρολογιού αυτού και πόσο κοντά βρισκόμαστε στα μεσάνυχτα και το επικείμενο Αρμαγεδδών. Και φυσικά δεν προβλέπει καμία Αποκάλυψη και κανένα τέλος του κόσμου, προϊόν μιας ανώτερης δύναμης. Εδώ καλά καλά οι Μάγια απέτυχαν να το προβλέψουν, πόσο μάλλον κοτζάμ Νοστράδαμος. Σαφώς ένας πυρηνικός πόλεμος θα έχει τρομακτικές συνέπειες για όλη την ανθρωπότητα όπου και αν αυτός συμβεί. Σε καμιά περίπτωση όμως θα κατέβει ο θεάνθρωπος πάνω σε ένα άσπρο άλογο και θα τιμωρήσει όλους τους αμαρτωλούς όπως γράφει ο Ιωάννης στην Αποκάλυψή του. Είναι μια έξυπνη ιδέα να τονίζεις τον κίνδυνο που υπάρχει στην πυρηνική ενέργεια και την προστασία του περιβάλλοντος. Μην μας πρήζετε τον έρωτα όμως με καινούριες εσχατολογικές θεωρίες (εδώ θα βρεις θεωρίες για το τέλος του κόσμου) και κολοκύθια τούμπανα. ΜΠΟΥΧΤΙΣΑΜΕ.

Πηγές:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου