Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

Ο Χάρι Πότερ και το αλφαβητάρι με τα ξόρκια

Μήπως η τύχη σου έκλεισε το μάτι και είσαι από τους λίγους εκλεκτούς που φέτος το καλοκαίρι έλαβαν το μαγικό γράμμα του Χόγκουαρτς; Μήπως βρέθηκες στην πλατφόρμα 9 ¾ για να επιβιβαστείς στο τραίνο με προορισμό τη μαγεία; Μήπως τα μαθήματα σου φαίνονται δύσκολα και σε λούζει κρύος ιδρώτας; Εμείς είμαστε εδώ για σένα και δημιουργήσαμε ένα αλφαβητάρι με τα πιο χρήσιμα και πιο τίμια ξόρκια που χρειάζεται να ξέρεις. Για να μην σε πιάσει και κανένας καθηγητής αδιάβαστο.


Α
Σαν πρωτάκι θα είσαι περίεργος να εξερευνήσεις το νέο σου «σπίτι». Θα χρειαστείς το Alohomora (Αλοχομόρα) για να ξεκλειδώσεις πόρτες και να ανοίξεις ακόμα και μαγεμένες κλειδαριές. Έχει κορακιάσει το στόμα σου και το νερό είναι επιτακτική ανάγκη; Τότε κούνα το ραβδί σου και πες Aguamenti (Ύδωρ). Δεν πίνεις νερό. Πίνεις βελούδο. Αν ποτέ βρεθείς στον πάτο της θάλασσας και δυσκολεύεσαι να ανέβεις στην επιφάνεια το Ascendio (Ανέβασε) θα σου σώσει τη ζωή, βγάζοντας σε από το νερό στη στιγμή. Αν πάλι απεχθάνεσαι τις αράχνες τότε το Arania Exumai (Εξόντωσε Αράχνη) θα τις κρατήσει μακριά σου και θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Ξαραχνίσιους τώρα.

B
Χρησιμοποίησε το Brackium Emendo (Θεράπευσε Οστό) σε περίπτωση που χτυπήσεις άσχημα και σπάσεις κάποιο κόκκαλο σου. Είναι μια πρόχειρη λύση για το τραύμα που θα σου απαλύνει τον πόνο αλλά θα εξαφανίσει τα κόκκαλα. Θα γίνεις και πιο ευλύγιστος ρε παιδί μου. Θα μπορούσε να λέγεται και Ξεκοκκαλίσιους εναλλακτικά.

C
Αν το Alohomora δεν λειτουργήσει, δοκίμασε το Cistem Aperio (Ανατίναξε Κύτος). Δεν υπάρχει κλειδαριά που να μπορεί να αντισταθεί σε αυτό το ξόρκι ενώ με την εκρηκτική κατάρα Confringo (Κονφρίγκο) θα προκαλέσεις έκρηξη σε ένα αντικείμενο και στη συνέχεια θα το τυλίξεις στις φλόγες.

D
Κάποτε ο Μ. Αλέξανδρος είχε πει ότι δεν λύνεται κόβεται. Έτσι και εσύ με το Diffindo (Αποκόψιους) θα κόβεις στη μέση κάθε αντικείμενο σε δυσκολεύει.

E
Για τους μαθητές με προβλήματα όρασης υπάρχει το Engorgio (Διαστέλιους) το οποίο θα μεγεθύνει το αντικείμενο ώστε να μπορείς να το δεις ακόμα και δεκάδες μέτρα μακριά. Για τους περιπετειώδεις από την άλλη, που περνούν την ώρα τους εξασκώντας τις μαγικές τους δυνάμεις το Expelliarmus (Αφοπλίσιους) θα αφήσει τον αντίπαλό σας χωρίς ραβδί και ευάλωτο σε κάθε επίθεση. Αν πάλι βρεθείς κυνηγημένος από παράφρονες το Expecto Patronum (Καλώ τον προστάτη) θα δημιουργήσει ένα λευκό τείχος ενώ θα σου δώσει τη δυνατότητα να μεταφέρεις κάποιο μήνυμα σε άλλους μάγους.

F
Σε έχει πάρει στο κυνήγι η μαύρη μπάλα του Κουίντιτς και δεν ξέρεις τι να κάνεις; Το Finite Incantatem (Να Λυθούν Τα Μάγια) θα σε σώσει από την μανία της μπάλας λύνοντας τα σκοτεινά μάγια που κρύβονται από πίσω. Σου τελείωσε το μελάνι, το χαρτί και θες να πουλήσεις μούρη στα άλλα πρωτάκια; Γράψε με το Flagrate (Σημάδεψε) ένα ποίημα στο αέρα με γράμματα σαν αίμα και θα πέσει ξερή και η πιο απαιτητική γκόμενα.

G
Σε περίπτωση που φοβάσαι για την περιουσία σου με το Geminio (Διδύμους) θα δημιουργήσεις εκατοντάδες πιστά αντίγραφα του αρχικού ώστε να μην γνωρίζει ο επίδοξος ληστής πιο είναι το αυθεντικό.

Η
Για τους φυσιολάτρες, που τους αρέσει να ασχολούνται με τα λουλούδια το Herbivicius (Αναπτίξιους) θα βοηθήσει το φυτό τους να αναπτυχθεί στο άψε σβήσε χωρίς περιττά λιπάσματα και χημικά ώστε να απολαύσουν αμέσως τα καλούδια τους.

Ι
Όταν παίζεις κυνηγητό στα διαλείμματα με τους φίλους σου ψιθύρισε Immobulus (Πάγωσε) και θα κοκαλώσουν στη στιγμή. Εσύ θα κερδίσεις και εκείνοι δεν θα ξέρουν από πού τους ήρθε. Αν πάλι ξέμεινες από αναπτήρα και σπίρτα για τα τσιγάρα σου, το Incendio (Πύριους) θα σε βοηθήσει να ανάψεις μια φωτιά και να απολαύσεις την κακή σου συνήθεια. Μη το παρακάνεις όμως και αρπάξουμε καμιά πυρκαγιά.

L
Θες να σπάσεις λίγη πλάκα και να προσφέρεις ατέλειωτο γέλιο στην παρέα σου; Βρες κάποιον, κούνα το ραβδί σου, πες Langlock (Γλωσσοδέτης) και η γλώσσα του θύματός σου θα κολλήσει στο ουρανίσκο και θα του προσφέρει πολλά σαρδάμ. Με το Levicorpus (Ανυψώσιους) από την άλλη, χωρίς να χρειάζεται να το προφέρεις, θα δεις το θύμα σου να αιωρείται τρομοκρατημένο, παρακαλώντας σε να το κατεβάσεις. 
Έχεις βγει ραντεβού και θες να μάθεις πως πάει, να μάθεις τι σκέφτεται για σένα το έτερον ήμισυ; Με το Legilimens (Διείσδυση) θα μπεις στα ενδότερα του μυαλού του/της, θα σου λυθούν οι απόρροιες και θα μπορέσεις να προσαρμοστείς ανάλογα με την περίσταση. Μην το παρακάνεις ούτε με αυτό το ξόρκι. Μερικά πράγματα είναι καλύτερο να μην τα ξέρουμε. Αν πάλι φοβάσαι το σκοτάδι ή σου αρέσει να περιπλανιέσαι στους διαδρόμους το βράδυ ενώ οι άλλοι κοιμούνται το Lumos Maxima (Φώτισε) και το Lumos Solem (Ηλιόφως) θα σου ανοίξουν ένα λαμπερό δρόμο ώστε να πάψεις να φοβάσαι και να μην σκουντουφλήσεις πουθενά.

M
Θες να απαλλαγείς από τη μουρμούρα, το κήρυγμα και την κατσάδα. Το Muffliato (Βουλώσιους) θα σου βουλώσει τα αυτιά σου και θα σε σώσει από πολλούς πονοκεφάλους και νεύρα.

O
Εξίσου χρήσιμο ξόρκι για τους μαθητές με προβλήματα όρασης είναι το Oculus Reparo
(Επισκεύασε Γυαλιά) θα επιδιορθώσει κάθε βλάβη στα γυαλιά τους και θα τους γλιτώσει από περιττά έξοδα. Για αυτούς πάλι που είναι μετανιωμένοι για το αμαρτωλό και βεβαρημένο παρελθόν τους το Obliviate (Λήθιους) θα διαγράψει από τη μνήμη σας (ή κάποιου άλλου) κάποιο στιγμιαίο λάθος ή κάποιο δυσάρεστο γεγονός.

P
Αν τυχόν βρεθείς ποτέ σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και μια φάση τραγική τότε στρέψε το ραβδί σου στον ουρανό και φώναξε Periculum (Κινδύνους). Μια φωτοβολίδα θα εκτοξευθεί ψηλά και θα δείξει το σημείο στο οποίο βρίσκεσαι. Με το Petrificus Totalus (Πετρώσιους) θα μαρμαρώσεις αυτόν το σπασίκλα που σε είδε να κάνει μια σκανταλιά και θέλει αμέσως να σε καρφώσει στον καθηγητή. Αν πάλι τα πράγματα λάβουν διαστάσεις πολέμου τότε μάζεψε όλη τη σχολή, υψώστε τα ραβδιά σας και πείτε Protego Maxima (Αποθήσιους) το οποίο δημιουργεί μια ισχυρή ασπίδα κατά της σκοτεινής μαγείας.

R
Αν σου αρέσει να ανατινάζεις αντικείμενα και να τα σπας σε χίλια κομμάτια τότε το Reducto (Θραύσιους) θα γίνει το αγαπημένο σου ξόρκι, ενώ για να επιδιορθώσεις το αντικείμενο που έσπασες χρησιμοποίησε το Reparo (Επισκεύασε). Με το Rictusempra (Γαργαλήσιους) θα προσφέρεις στον άλλον τόσο δυνατό γαργαλητό που μπορεί να τον σωριάσει στο έδαφος. Το Riddikulus (Ριντίκολο) τέλος θα μετατρέψει το (Μπόγκαρτ) χειρότερο σου φόβο σε ότι πιο γελοίο (δεν) έχεις φανταστεί ποτέ. Κακόμοιρε Σνέιπ.

S
Το Sectumsempra (Σεκτουσέμπρα) είναι από τις λίγες επικίνδυνες μαγείες που μπορούν να βλάψουν θανάσιμα τον εχθρό σου, όπως ένα σπαθί σε γεμίζει τρύπες και πληγές. Ακόμη ένα ξόρκι για να κάνεις τον άλλο να σωπάσει και να γλιτώσεις την μουρμούρα και το κήρυγμα είναι το Silencio (Σιώπασε). Αυτός αντιθέτως που κάνει το κήρυγμα μπορεί να χρησιμοποιήσει το Sonorus (Διαπασώνιους) για να αυξήσει την ένταση της φωνής του πολλά ντεσιμπέλ. Τέλος ένα καλό αμυντικό ξόρκι είναι το Stupefy (Αποχαυνώσιους) το οποίο ακινητοποιεί τον αντίπαλο σου αφήνοντας ανήμπορο να αντιδράσει.

T
Για τους μαθητές που το αίμα τους φέρνει μια σκοτοδίνη το Tergeo (Ρούφηξε) θα τους απαλλάξει μια και καλή από τις λιποθυμίες αφού θα εξαφανίσει το αίμα σε όποιο σημείο και να βρίσκεται.

V
Από τις πιο άχρηστες μαγείες είναι το Vera Verto (Βέρα Βέρτο) το οποίο μεταμορφώνει τα ζώα σε νεροπότηρα. Για ποιο λόγο να το κάνεις αυτό… αν δεν είσαι αλκοολικός; Αντιθέτως ιδιαίτερα χρήσιμο είναι το Vulnera Sanentur (Γιάτρεψε Τα Τραύματα) που θεραπεύει τις πληγές ενός θύματος επιστρέφοντας όλο το χαμένο αίμα πίσω στις φλέβες

                                                      W
Και όταν έρθει στιγμή που θα αποφοιτήσεις και θα πρέπει να μεταφέρεις την πραμάτεια σου το Wingardium Leviosa (Ανύψωσε) θα γίνει το αγαπημένο σου ξόρκι. Θα σηκώνει και θα μεταφέρει τα αντικείμενα για σένα γλιτώνοντας σε και από κόπο και από χρήμα.

Υπάρχουν βέβαια και τρία ξόρκια ακόμα που συγκαταλέγονται στην σκοτεινή μαγεία και δεν είναι πρέπον να εκτελούνται από τους μαθητές. Επειδή όμως βρίσκονται στα σχολικά εγχειρίδια και διδάσκονται από τους καθηγητές σας τα παρουσιάζουμε. Το Impero (Εξούσιους) σου δίνει τη δυνατότητα να ελέγχεις τις πράξεις και την συμπεριφορά αυτού που έχεις βάλει στο μάτι. Το Crucio (Βασάνους) προκαλεί αφόρητο πόνο στον εχθρό και παρόλο που δεν είναι θανατηφόρα, μπορεί κάλλιστα να προκαλέσει τρέλα. Τέλος, η ασυγχώρητη κατάρα, το Avada Kedavra (Αβάντα Κεντάβρα) προσφέρει ακαριαίο θάνατο στο θύμα του μέσα από ένα κύμα πράσινης λάμψης.

Τα σέβη μου στην παρέα του Daily Owl που βοήθησε στην μετάφραση των μαγικών

Πηγές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου