Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Το πραγματικό τέλος γνωστών παραμυθιών...(Μέρος 2ο)

Και έζησαν αυτοί καλά (δεν)

Δύο φορές και τρεις καιρούς ζούσαν κάποτε κάτι παραμυθάδες, οι οποίοι έγραφαν παραμύθια. Και εμείς τα παρουσιάζουμε στην αρχική έκδοση με την οποία βγήκαν στη δημοσιότητα. Αν νομίζεις πως θα βρεις εδώ ιστορίες αγάπης και έρωτα τότε κάνεις λάθος. Οι ιστορίες που ακολουθούν είναι ποτισμένες με αίμα όπως και αυτές που παρουσιάσαμε στο πρώτο μέρος. 

Ξεκινάμε την εξιστόρησή μας με μια ιστορία των αδερφών Γκριμ που ακούει στο τίτλο ο πρίγκιπας βάτραχος. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις των κοριτσιών που έχουν λατρέψει αυτή την ιστορία και ταυτιστεί με την πρωταγωνίστρια η οποία με το φιλί της σπάει τα μάγια και μετατρέπει το άσχημο βάτραχο σε ένα λαμπρό πρίγκιπα. Σύμφωνα με το μύθο ο βάτραχος βοηθά την Ανίκα (ή Έλενα) να βρει τη χρυσή μπάλα δώρο των γονιών της που της είχε πέσει στο ποτάμι. Σαν αντάλλαγμα της ζητά να κοιμηθεί στο κρεβάτι της. Στο άκουσμα της πρότασης η πρωταγωνίστρια μας χτυπά τον βάτραχο αηδιασμένη στέλνοντας τον στον τοίχο (ΑΧΑΡΙΣΤΗ). Τότε συμβαίνει το θαύμα και ο κίτρινος βάτραχος μετατρέπεται σε όμορφο πρίγκιπα. Οι δυο τους παραδόξως δεν παντρεύονται ποτέ. Μια άλλη εκδοχή της ιστορίας θέλει την Ανίκα να φιλά το βάτραχο όταν της βρίσκει την μπάλα και τότε δηλητηριάζεται, το σώμα της παραλύει και σιγά σιγά πεθαίνει.
Γουστάρεις τα γλυκά σαν τον Χάνσελ και τη Γκρέτελ; Αν ναι, τότε μετά από αυτό ίσως αλλάξεις γνώμη. Αρχικά διαβάσαμε μια εκδοχή της ιστορίας ("τα χαμένα παιδιά") στην οποία δεν υπάρχει γλυκόσπιτο και αντί για μάγισσα ο κακός είναι ο Έξω από δω αυτοπροσώπως. Αυτός ως συνήθως θέλει το κακό όλων και βάζει τη γυναίκα του να σκοτώσει τα παιδιά (νωρίτερα προσπάθησε να τα σώσει), που όμως της κόβουν το λαιμό, κλέβουν τη περιουσία τους και τρέχουν μακριά. Υπάρχει όμως και μια πιο φρικιαστική εκδοχή στην οποία το θύμα είναι η "μάγισσα". Σε αυτή την εκδοχή διαβάζουμε για την Καθαρίνα Σράντεριν, μια σπουδαία φουρνάρισσα την οποία «ερωτεύεται» ένας αρτοποιός ονόματι Χανς Μέτζλερ. Η Κάθι δεν ενέδωσε ποτέ στο φλερτ του ζηλιάρη για τα γλυκά της Χανς, συνειδητοποιώντας τον πραγματικό του σκοπό και τελικά αφήνοντας τη πόλη για άλλους τόπου όπου έγινε εξίσου διάσημη. Όταν τελικά επιστρέφει στα πάτρια εδάφη ο Χάνς και η αδερφή του Γκρετ, μπαίνουν στο σπίτι της, την σκοτώνουν και την ψήνουν στο φούρνο. Καλή όρεξη. 
Δεν υπάρχει πιτσιρίκι που να μην έχει δει την πεντάμορφη και το τέρας της Disney στην οποία η τρυφερή καρδιά και η αγάπη υπερνικούν τα μάγια και μετατρέπουν ξανά σε άνθρωπο τον μαγεμένο πρίγκιπα. Την αρχική εκδοχή της ιστορίας όμως; Σε αυτή την ιστορία όλα ξεκινάν όταν ο πατέρας της πεντάμορφης Μπελ φτάνει σε ένα μυστηριώδες κάστρο και κόβει ένα τριαντάφυλλο για την κορούλα του. Τι γλυκός ε; Που να ξέρατε τι τον περίμενε. Σαν να μην έφτανε το τριαντάφυλλο, μπαίνει στο κάστρο και τρώει και πίνει του σκασμού. Όταν το συνειδητοποιεί αυτό το Τέρας αιχμαλωτίζει το πατέρας της και με γράμμα που στέλνει στη Μπελ, την ζητά ως αντάλλαγμα για να ελευθερώσει τον πατέρα της. Τελικά η Μπελ φτάνει όντως στο κάστρο και το Τέρας ξεκινά μια σειρά από προτάσεις γάμων που πάνε στο κουβά. Μετά από τόσα άκυρα το τέρας αφήνει την Μπελ να φύγει και να γυρίσει στο σπίτι της με την προϋπόθεση να γυρίσει μετά από μια βδομάδα αλλιώς θα πεθάνει,. Στο σπίτι οι δυο ζηλιάρες αδερφές της Μπελ προσπαθούν να την πείσουν να μείνει παραπάνω ώστε να πεθάνει το τέρας. Η βδομάδα πέρασε και όταν η Μπελ γυρνά στο κάστρο βρίσκει το τέρας νεκρό. Τότε τα δάκρυα της μετατρέπουν το Τέρας σε πρίγκιπα με τον οποίο τελικά παντρεύονται
Το παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν η μικρή γοργόνα φαίνεται να μην διαφέρει και τόσο με την Άριελ που ανέβηκε στο κινηματογράφο. Πράγματι η γοργόνα κάνει συμφωνία με τη μάγισσα για να ανταλλάξει τη φωνή της για πόδια. Πράγματι σώζει και ερωτεύεται τον μορφονιό μας. Πράγματι η Άριελ θα παραμείνει άνθρωπος μόνο αν βρει τη πραγματική αγάπη. Την βρίσκει όμως; Ας το πάρουμε από την αρχή. Όταν η γοργόνα ανταλλάσσει τη φωνή της με τα πόδια, ο πόνος σε κάθε βήμα είναι αβάσταχτος. Μάλιστα, αποφασισμένη να κερδίσει τον πρίγκιπα, παρά τον πόνο, χορεύει για χάρη και εκείνος δείχνει να το ευχαριστιέται. Όμως τελικά ο μορφονιός παντρεύεται άλλη. Τότε οι αδερφές τις ανταλλάσσουν τα μαλλιά τους με ένα μαχαίρι με το οποίο αν η κοκκινομαλλούσα σκότωνε τον πρίγκιπα θα επέστρεφε στην αρχική της μορφή και θα επέστρεφε στη θάλασσα. Έλα όμως που δεν μπορεί να το κάνει με αποτέλεσμα να πεθάνει και μετατραπεί σε αφρό της θάλασσας. 
Τελευταία και αγαπημένη μου αιματοβαμμένη ιστορία είναι αυτή του Πινόκιο. Ο μαριονέτας, δημιούργημα κατά το 1883 του Κάρλο Κολόντι δεν είναι το αγγελούδι που μας παρουσίασε η Disney και ο Μπενίνι. Φτάνει μόνο να σου πω ότι η ξυλοκατασκευή του γερο-Τζεπέτο, το σκάει από το σπίτι του «παππού» του και σαν να μην έφτανε αυτό τον κατηγορεί στην αστυνομία για κακομεταχείριση. Ο Τζεπέτο φυλακίζεται και ο Πινόκιο γυρνάει σπίτι. Εκεί βρίσκει την «συνείδησή» του, τον μικρό γρύλο Τζίμινι (από το ζώδιο Gemini – Δίδυμος;) και τον σκοτώνει. Απτόητος ο ξυλομύτης πουλά τα βιβλία του και αγοράζει ένα εισιτήριο για το θέατρο μαριονέτων. Εκεί συναντά την Αλεπού και την Γάτα οι οποίες τον ληστεύουν και τον κρεμάνε από ένα δέντρο. Βέβαια ο Κολόντι αργότερα άλλαξε την ιστορία κάνοντας την να μοιάζει με αυτή που όλοι ξέρουμε σήμερα. Διάβασα όμως και άλλη μια εκδοχή κατά την οποία ο Πινόκιο μετατρέπεται σε γαϊδούρι, τον απαγάγει ένας μουσικός και από το δέρμα του φτιάχνει ένα καινούριο τύμπανο. Στη συνέχεια τον πετάει στη θάλασσα όπου και σώζεται από ένα κοπάδι ψαριών, που τον βοηθούν να ανακτήσει το ξύλινο σουλούπι του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου