Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Το πραγματικό τέλος γνωστών παραμυθιών...(Μέρος 1ο)

Και έζησαν αυτοί καλά (δεν)

Δυο φορές και τρεις καιρούς ήταν διάφοροι παραμυθάδες που έγραφαν παραμύθια (τι άλλο θα μπορούσαν;). Παραμύθια για όλες τις ηλικίες. Μικρούς, μεγάλους, πιο μεγάλους και πολύ πιο μεγάλους. Παραμύθια με ενδιαφέρουσα πλοκή και ανατρεπτικό τέλος. Και μετά έρχεται η Disney (ή Pixar, Dreamworks κτλ κτλ) και τους... αλλάζει τα φώτα.
Βέβαια εδώ που τα λέμε αν μια μητέρα έλεγε στο παιδί της μία από αυτές τις "πειραγμένες" ιστορίες στην ορίτζιναλ έκδοση, το παιδί θα αποκτούσε ψυχολογικά και πιθανότατα αϋπνίες...και μαζί με αυτό ολόκληρη η οικογένεια. Θες να μάθεις την πραγματική αλήθεια. Τι σου έκρυψαν όλα αυτά τα χρόνια γεμίζοντας σου το κεφάλι με πρίγκιπες, αγάπες και ευτυχισμένα φινάλε. Είσαι στο σωστό μέρος. Ήρθε η ώρα οι αδερφοί Γκριμ, ο Άντερσεν και άλλοι γνωστοί παραμυθάδες να δικαιωθούν. Ας μπούμε στο ψητό.

                       
Ξεκινάμε με μερικά παραμύθια των αδερφών Γκριμ που ανέβηκαν στη μεγάλη οθόνη και γνώρισαν τεράστια επιτυχία. Τα δύο αδέρφια γύρισαν τον κόσμο συλλέγοντας ιστορίες και μύθους τους οποίους τελικά εξέδωσαν την δεκαετία του 1810. Μία από αυτές της ιστορίες είναι η "Ωραία Κοιμωμένη".
Monty Python - And The Holy Grail
"Οι Ιππότες Της Ελεεινής Τραπέζης"
Νομίζεις πως ο καλός, γλυκούλης και ομορφούλης πρίγκιψ ξυπνάει την υπναρού μας με ένα καυτό και τρυφερό φιλί και ζουν αυτοί καλά και μεις θα δείξει; Ξανασκέψου το. Στην αυθεντική έκδοση του παραμυθιού ένας γέρος βασιλιάς έρχεται βιάζει και γκαστρώνει την κοιμισμένη πριγκίπισσα με το όνομα Τάλια. Στη συνέχεια η πριγκίπισσα ενώ βρίσκεται ακόμα σε κόμμα γεννά δίδυμα. Ο βασιλιάς όμως είναι παντρεμένος και η γυναίκα του, του ζητά να φάει τα δίδυμα και να κάψει την Τάλια. Τελικά ο βασιλιάς καίει την κακιά βασίλισσα και παντρεύεται την Τάλια  η οποία ξυπνά όταν το ένα από τα δίδυμα ρούφηξε το δηλητήριο που κράταγε την Τάλια σε κώμα από το δάκτυλό της. Μεταξύ μας εγώ θα έπεφτα ξανά σε κώμα
Επόμενο παραμύθι είναι αυτό της Χιονάτης.
Η ιστορία της λευκής σαν το χιόνι κοπέλας που συναντιέται με 7 νάνους, πέφτει και αυτή σε κώμα από το δηλητηριασμένο μήλο που της προσφέρει η κακιά μητριά και που τελικά σώζεται από το φιλί του πρίγκιπα, έχει ελάχιστη σχέση με την πραγματική ιστορία των αδερφών Γκριμ. Δεν υπάρχει καμιά Maleficent, ούτε κακιά μητριά. Η κακιά της υπόθεσης είναι η ίδια η μητέρα της (ή η θεία της...οι απόψεις διίστανται) Χιονούλας, η οποία μάλιστα χρυσώνει ένα κυνηγό να φέρει το συκώτι και την καρδιά της κόρης της (αλλού γίνεται λόγος και για τα πνευμόνια), για να τα φάει.
Επιπλέον ο πρίγκιπας δεν βρίσκει την Χιονάτη κοιμισμένη εξαιτίας του δηλητηριασμένου μήλου, αλλά νεκρή. Και τι κάνει ο τύπος; Κουβαλάει το σώμα της στο κάστρο του και...ε ρε γλέντια. Το θετικό είναι ότι η Χιονάτη ξυπνάει τελικά (όχι από το μαγικό φιλί φυσικά) και παντρεύεται τον πρίγκιπα. Μάλιστα στο γάμο τους το ζευγάρι παίρνει την εκδίκησή του από την βασίλισσα, η οποία αναγκάζεται να χορέψει μέχρι θανάτου φορώντας καυτά σιδερένια παπούτσια. It takes two to tango που λένε και οι Εγγλέζοι. Ε ρε γλέντια ξανά...
Έχεις ονειρευτεί να έχεις μακριά και δυνατά μαλλιά και να ζεις σε πύργο με τον αγαπημένο σου. Θα αλλάξεις γνώμη μόλις μάθεις την πραγματική ιστορία της Ραπουνζέλ.
Σε αυτή την ιστορία ο πρίγκιπας συχνά πυκνά επισκέπτεται την μακρομαλλούσα στο πύργο όπου βρίσκεται "φυλακισμένη" από την κακιά μάγισσα. Τελικά η ομορφούλα γκαστρώνεται (Μάλλον επιτραπέζια θα έπαιζαν). Όταν το αντιλαμβάνεται αυτό η μάγισσα κόβει τα μαλλιά της Ραπουνζελ (και όχι ο αγαπητικός που μας δείχνει η Disney) και την εξορίζει στην έρημο ενώ ο πρίγκιπας σπρώχνεται από το παράθυρο χτυπάει σε κάτι θάμνους και τυφλώνεται (και τυχερός ήταν εδώ που τα λέμε). Παρ' όλα αυτά η Ραπουνζέλ γεννάει δίδυμα και ξανασυναντιέται με τον γκαβό πρίγκιπα και ζούνε αυτοί καλά και εμείς θα δείξει.
Η ώρα είναι 12 και ακούς έντρομη το ρολόι να βαράει δυνατά. Τρέχεις και χάνεις το γοβάκι σου. Ο όμορφος σου πρίγκιπας όμως σε βρίσκει και ζείτε τελικά τον έρωτα σας. Όχι αυτή δεν είναι η πραγματική σου ιστορία Σταχτοπούτα.
Σύμφωνα με τους αδερφούς Γκριμ η Σταχτοπούτα δεν ήταν και τόσο αγγελούδι εξωτερικά και εσωτερικά, ενώ οι αδερφές της δεν φαίνεται να της φέρονται τόσο άσχημα όσο στην εκδοχή της Disney. Εκτός αυτού όμως η "κακιά" μητριά αναγκάζει τις κόρες τις να κόψουν τα δάκτυλα των ποδιών τους, ή τις φτέρνες τους ή τέλος πάντων οτιδήποτε ώστε να χωρέσει η γυάλινη γόβα. Όπερ και εγένετο. Δύο περιστέρια όμως πληροφορούν τον πρίγκιπα για το κόλπο και τελικά βρίσκει ότι η ιδιοκτήτρια του παπουτσιού είναι η Σταχτούλα. Η αιματοχυσία όμως δεν σταματά εδώ. Στο γάμο της Σταχτένιας με τον Πρίγκιπα Γοητευτικό τα δυο πουλιά τσιμπούν στα μάτια τις ετεροθαλείς αδερφές για εκδίκηση. Τελικά η Σταχτοπούτα ζει πλουσιοπάροχα με τον αγαπητικό της στον πύργο του ενώ οι αδερφές της συνεχίζουν τη ζωή τους ως τυφλές ζητιάνες. Η ιστορία αυτή βέβαια προϋπήρχε των Γκριμ (γύρω στα 1600 κάτι) και δείχνει την ηρωίδα μας να σκοτώνει την μητριά της παλουκώνοντας την όπως τα βαμπίρ. Μετά ο πατέρας της παντρεύεται την κουβερνάντα τους η οποία φέρνει μαζί επτά όμορφα κορίτσια. Η συνέχεια αυτή της εκδοχής είναι πολύ κοντά σε αυτή της Disney.
Και για να ξεφύγουμε από τις αιματοβαμένες ιστορίες των αδερφών Γκριμ θα κλείσουμε με το παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας.
Σίγουρα δεν θα ήταν λίγες οι φορές που θα ακούσαμε την ιστορία ενός κοριτσιού που πήγαινε καλούδια στην άρρωστη γιαγιά της, δέχεται επίθεση από ένα λύκο και τελικά σώζεται από ένα κυνηγό. Και δυστυχώς ακούγαμε την λάθος ιστορία. Στην πρώτη εκδοχή του Σαρλ Περώ η Κοκκινοσκουφένια όταν φτάνει στο σπίτι γυμνώνεται από τον λύκο, ο οποίος νωρίτερα έχει φάει την γιαγιά της, πέφτει στο κρεβάτι μαζί του και τελικά γίνεται μια χαψιά. Όχι δεν σώζεται από κανένα μουστακαλή κυνηγό με καραμπίνα. Καταλήγει στη κοιλιά του λύκου, προκαλώντας του μάλλον στομαχόπονο. Και σε αυτή τη περίπτωση υπάρχει και άλλη μια αιματηρή εκδοχή. Σε αυτή ο κακός ο λύκος φτάνει νωρίτερα στο σπίτι της γιαγιάς (όπως ξέρουμε), την σκοτώνει, την κόβει κομματάκια και σερβίρει τη σάρκα της στην Κοκκινοσκούφα για να φάει και το αίμα της σαν κρασί. Καλή όρεξη Κοκκινοσκουφίτσα.

Αυτά για την ώρα...
Έχουμε και 2ο μέρος 

Πηγές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου