Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Η Disney και τα...μυστικά της

Ho ho ho happy new year και ευτυχισμένο το 2015 σε όλους. Μέρες που είναι (γιορτινές και αφραγκίας) τα κανάλια της τιβί για να ενισχύσουν το οικογενειακό κλίμα γεμίζουν το πρόγραμμα τους με ταινίες και παιδικά. Και τι καλύτερο (εκτός από το μόνος στο σπίτι) για να κρατήσεις τα πιτσιρίκια και όχι μόνο καρφωμένα για ώρες μπροστά από την τηλεόραση από την Disney; Κάθε χρόνο τα ίδια...καθόλου φαντασία.

Οι αριστόγατες, Σρεκ, toy story, ποντικομικρούλης, η Μπάρμπη στον καρυοθραύστη (και οπουδήποτε αλλού), η μαγεμένη, Ζορό, Happy feet, η εποχή των παγετώνων και άλλες τέτοιες πολλές. Μπορεί και κανα δυο από αυτές να μην είναι της Disney αλλά τέλος πάντων. Εμείς θα επικεντρωθούμε σε αυτή. Εδώ που τα λέμε βέβαια το μόνος στο σπίτι έχει καταντήσει να είναι αυτό η παράδοση των Χριστουγέννων και όχι τα κάλαντα ή ο στολισμός του δέντρου.
Κατά καιρούς πολλοί έχουν γράψει για τα μηνύματα που κρύβουν οι ταινίες του Walt. Πολλοί έχουν γράψει για τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του Walt και για σατανιστικά και σεξιστικά μηνύματα που κρύβει στις ταινίες του. Ποιος δεν έχει δει εικόνες όπως αυτές:
Όποιος γουστάρει να μάθει περισσότερα για αυτά μπορεί να ψάξει στο youtube, θα βρει πολλά σχετικά βίδεο. 
Αυτό που με "προβληματίζει" όμως δεν είναι μηνύματα τέτοιου είδους που εμφανίζονται στις ταινίες. Διάβασα σε ένα άρθρο ότι οι ταινίες της Disney αρκετές φορές μας παρουσιάζουν κάτι που κανείς μας δεν έχει πάρει ποτέ χαμπάρι και ποτέ δεν έχει πάει ο νους του. Και αυτό δεν είναι άλλο από...τον Mickey. Ναι καλά διαβάσατε. Σε πολλές ταινίες κινουμένων σχεδίων συχνά πυκνά κάνει την εμφάνιση του ο μικρός, μαύρος ποντικός που πρωτοεμφανίστηκε το 1928 και από τότε έχει την ίδια γκόμενα χωρίς να την έχει νυμφευθεί!!! Και όλο αυτό το σκηνικό με το ψάξε βρες τον Mickey στις ταινίες δεν είναι αερολογίες κάποιου φαν και θεωρίες συνωμοσίας όπως τα παραπάνω αλλά κάτι που επιβεβαιώνει η ίδια η Δίζνευ,  Ας δούμε λοιπόν πως έχει το πραμμα:
Lilo & Stitch
Μπερνάρ και Μπιάνκα: Κομάντος της σωτηρίας
Η Γκουφοταινία 
Η μικρή γοργόνα (κάτω από το νερό μαζί με τον Γκούφυ??)
Η Χιονάτη και οι εφτά νάνοι
Ο Όλιβερ και η παρέα του 
Ψυχρά και ανάποδα
Αλαντίν
Αξίζει όμως να πούμε ότι συχνά στις ταινίες τις Διζενυ μπλέκουν τις ιστορίες. Ο Nemo εμφανίζεται στο Αδερφός μου ο αρκούδος, η Mrs Potts και Chip από την πεντάμορφη και το τέρας εμφανίζονται στον Ταρζάν στην σκηνή που ο πίθηκος παίζει μουσική με κάτι φλιτζάνια, ο κύριος πατάτας από το toy story φαίνεται να διαβάζει ένα βιβλίο για την ζωή των μυρμηγκιών (A bug's life), η Λαίδη και ο Αλήτης παίζουν στα 101 σκυλιά της Δαλματίας και πολλά άλλα τέτοια "μπλεξίματα". Τον πρώτο λόγο όμως τον έχει ο Mickey. Ίσως εκεί στα γραφεία της Disney να είναι προληπτικοί και να τον χρησιμοποιούν  για γούρι γιατί αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει. Ίσως πάλι να κρύβεται κάποιο μοχθηρό και σκοτεινό μήνυμα πίσω από αυτό. 

ουψ αυτό δεν είναι Disney 

Πηγές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου