Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Όταν η αρχαία Ελλάδα ενέπνευσε τον παγκόσμιο αθλητισμό...

Τι σχέση μπορεί να έχει ο Ηρακλής, ο Άτλας, ο Ερμής, και άλλα μυθολογικά πρόσωπα και πόλεις της αρχαίας Ελλάδας με αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το ράγκμπι και κάθε λογής άλλος άθλημα.
Όχι δεν στήθηκε ποτέ κανένα πρωτάθλημα ποδοσφαίρου εκεί στον Όλυμπο με ομάδες στις οποίες πρωταγωνιστούσαν οι αρχαίοι Θεοί, ούτε ο Δίας είχε το ρόλο του κορακιού (συγνώμη διαιτητή ήθελα να πω), ούτε η Ήρα, η Αθηνά, η Αφροδίτη και οι άλλες φόραγαν κοντά φουστανάκια και παρίσταναν τις τσιρλίδερς.
Είμαι σίγουρος ότι πολλοί φίλοι αναγνώστες ποτέ τους δεν σκέφτηκαν ότι ομάδες μεγάλου βεληνεκούς όπως ο Ajax πήραν το όνομα τους από την αρχαία Ελλάδα. Αν είχες διαβάσει το εξαίσιο βιβλίο "Ζουν ανάμεσα μας" τόμος 32.597 τώρα δεν θα είχες εμένα να στα πρίζω αδαή αναγνώστη και θα ήξερες ότι κάθε τι που υπάρχει σε αυτόν το πλανήτη είναι ελληνικό. Και δεν ξέρω ποιο είναι πιο τραγικό. Ότι ολόκληρος ο κόσμος, από τις πιο ανεπτυγμένες χώρες της Αμερικής και της Ευρώπης έως και τις υποανάπτυκτες χώρες της Αφρικής, τιμά την Ελλάδα ή ότι ως Έλληνες δεν γνωρίζουμε γρι από την ιστορία του τόπου μας. Ακολουθούν οι πιο γνωστές ομάδες από τα πιο δημοφιλή αθλήματα (γιατί υπό άλλες συνθήκες θα έγραφα και θα με διαβάζατε για ώρες) Και είμαστε παντού (που έλεγε και μια διαφήμιση του Jumbo).

Ελλάδα: Hellas Verona (Ιταλία - ποδόσφαιρο)
Αρχαία Σπάρτη: Sparta Praha (Τσεχία - ποδόσφαιρο), Sparta Rottertdam (Ολλανδία - ποδόσφαιρο)
Ατλάντα: Atlas de Guadalajara (Μεξικό - ποδόσφαιρο)
Αρχαία Ολυμπία: Olimpija Ljubljana (Σλοβενία - ποδόσφαιρο/μπάσκετ), Olympique Lyonnais (Γαλλία - ποδόσφαιρο), Olympique de Marseille (Γαλλία - ποδόσφαιρο), Olimpia Milano (Ιταλία - μπάσκετ)
Αρχαία Κόρινθος: Corinthians (Βραζιλία - ποδόσφαιρο) 
Αίαντας: Ajax (Ολλανδία - ποδόσφαιρο), Ajax Cape Town (Νότιος Αφρική - ποδόσφαιρο)
Αχιλλέας: Achilles 29 (Ολλανδία - ποδόσφαιρο)
Αταλάντη: Atalanta (Ιταλία - ποδόσφαιρο/μπάσκετ)
Ηρακλής: Hercules (Ισπανία - ποδόσφαιρο), Heracles Almelo (Ολλανδία - ποδόσφαιρο) 

Φυσικά υπάρχουν ομάδες χόκεϊ επί πάγου, βόλεϋ, μπέιζμπολ, κρίκετ ακόμα και ομάδες πανεπιστημίων αφιερωμένες στην αρχαία Ελλάδα αλλά δεν είναι και τόσο δημοφιλείς στη χώρα μας.

Υ.Γ: Κορίτσια συγνώμη. Ξέρω πόσο πολύ ενδιαφέρεστε για δαύτα.

Πηγές
http://www.sport24.gr/Files/arxaia-ellas-fc.3090346.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου