Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Ένας κόσμος γεμάτος μαϊμούδες...


Μια φορά και ένα καιρό σε ένα εργαστήρι κάπου στην Αμερική, κατά την δεκαετία του 60, κάποιος Harry Harlow, ψυχολόγος στο επάγγελμα, είπε να βασανίσει μερικές μαϊμούδες, για να δείξει πως η δύναμη του όχλου και της μάζας μπορεί να υπερισχύσει της ατομικότητας (ορισμένες φορές).

Για να το πετύχει αυτό χρειάστηκε ένα κλουβί, μπανάνες, μια σκάλα και φυσικά τα πιθήκια. Ο Αμερικάνος ψυχολόγος, λοιπόν, κρέμασε στην κορυφή του κλουβιού με ένα σκοινί τις μπανάνες και από κάτω τους τοποθέτησε την σκάλα έχοντας όλη την καλή διάθεση να βοηθήσει τα πέντε πιθηκάκια να φτάσουν τη αγαπημένη λιχουδιά τους.

Αμ δεν...Κάθε φορά που ένα μαϊμουδάκι σκαρφάλωνε στη σκάλα για να φτάσει τις μπανάνες τα υπόλοιπα τέσσερα δεχόντουσαν ένα κρύο ντους. Και άλλη προσπάθεια από κάποιο μαϊμουδάκι και άλλο μπουγέλο. Το σκηνικό αυτό επαναλήφθηκε για αρκετές φορές ακόμα, ώσπου τελικά τα πιθήκια βρεγμένα μέχρι το κόκκαλο αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τις προσπάθειες να φτάσουν στο φαγητό τους. Τότε, λοιπόν, ο πανούργος και σατανικός ψυχολόγος αντικαθιστά ένα βρεγμένο πιθηκάκι με ένα άλλο καινούριο. Τώρα το νέο πιθηκάκι προσπαθεί να ανέβει για την μπανάνα. Τότε τα υπόλοιπα μαϊμουδάκια όχι μόνο δεν βρέχονταν, αλλά τις έβρεχαν στον καινούριο φίλο τους προσπαθώντας να τον εμποδίσουν από το να ανέβει στην σκάλα και να τους κάνει πάλι μούσκεμα. Όμως το μαϊμουδάκι δεν το έβαλε κάτω και ξαναπροσπάθησε αλλά τις ξαναέφαγε.  

Τότε ο Χαρούλης αντικατέστησε και άλλο μαϊμουδάκι αλλά το σκηνικό δεν άλλαξε. Όταν προσπαθούσε να ανέβει στη σκάλα τα υπόλοιπα το ξυλοκοπούσαν πολύ άσχημα. Και νέα αντικατάσταση μαϊμούς από τον Χάρλοου, η οποία είχε την ίδια βίαιη κατάληξη. Αυτό συνέχισε να συμβαίνει ακόμα και όταν ο δόκτωρ Ρούλης (από το Χαρούλης) αντικατέστησε και το τελευταίο μαϊμουδάκι από τα πέντε που είχε τοποθετήσει αρχικά στο κλουβί με ένα νέο το οποίο αντιμετώπισε την ίδια βίαιη συμπεριφορά από τα άλλα.
Μήπως κάτι ανάλογο συμβαίνει και στη ζωή μας; Εκεί που πρωταγωνιστές δεν είναι μαϊμουδάκια αλλά πιθηκάνθρωποι. Δεν είναι λίγες οι φορές κάποιος από μας έχει δει κάποιον να λειτουργεί με ένα καθορισμένο τρόπο έτσι γιατί το κάνουν οι πολλοί. Ακόμα και εμείς οι ίδιοι την έχουμε πατήσει. Αν όχι τότε ποιοι έβγαλαν αυτούς εδώ στη φόρα;
Και ξέρεις ποιο είναι πιο άσχημο; Έστω ότι τα μαϊμουδάκια του πειράματος είναι άβουλα και δεν διαθέτουν κριτικό νου για να καταλάβουν τι λάθος κάνουν, εσύ γιατί συνεχίζεις και δρας σαν πίθηκος; Σκέψου πριν δράσεις!!!
                                               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου